Geld lenen doe je niet zomaar. Het heeft altijd een oorzaak maar ook een doel en een gevolg. De oorzaak is in de meeste gevallen hetzelfde: De lener beschikt zelf niet over het geld om een aankoop te doen. Het gevolg van het afsluiten van een lening of een hypotheek is ook bijna altijd hetzelfde: Het kost meer geld dan dat het bestedingsdoel waard is. Simpelweg omdat de lener ook een rentebedrag moet betalen over het geleende bedrag. U wilt de kosten begrijpelijkerwijs wel zo laag mogelijk houden. Een van de manieren om dat te bewerkstelligen is: “Geld lenen lage rente”. Daardoor heb je automatisch lage maandlasten en kun je wellicht nog sneller je lening afbetalen.

Vergelijk de rentes van aanbieders
Misschien is het een ‘inkopper’ of ‘open deur’, maar vergelijken van rentes loont echt! Hebt u geen haast met het zoeken naar een passende lening? Besluit dan niet al binnen een dag, maar neem er desnoods enkele weken de tijd voor om alle rentetarieven van kredietverstrekkers of banken te vergelijken.

Renteverwachtingen volgen
Er zijn enkele Nederlandse websites waarop u de renteverwachting in de gaten kunt houden. Zijn er bepaalde ontwikkelingen gaande, en wordt de verwachting uitgesproken dat, binnen een redelijk korte termijn, de rente gaat dalen? Dan kan het enorm lonen om daar op te wachten. Vooral als u geen haast hebt met het afsluiten van een lening is dit ideaal. Afhankelijk van de hoogte van de geldlening, kan het u enorm veel geld besparen.

Vaste rente
Kunt u dan eindelijk in een voor u gunstige periode een lening afsluiten, oftewel: Geld lenen lage rente? Dan is het misschien verstandig om alleen een geldlening af te sluiten met een vaste rente. Dit betekent doorgaans dat ook de looptijd vooraf vastligt. Sluit u een hypotheek af, dan kunt u er zelf voor kiezen hoe lang u deze rente vastlegt. Is deze historisch laag, dan is het verstandig om deze voor minimaal 5 jaar vast te leggen en, als het even kan, voor langer. Een doorlopend krediet is een krediet met een doorlopende looptijd en een variabele rente. Dit betekent dat de rentes kunnen verschillen. Wilt u gegarandeerd lenen tegen een laag rentetarief, dan is deze leenvorm niet geschikt.