Wist u dat geld lenen met negatieve BKR nog steeds mogelijk is? Het is even zoeken, maar het kan wel degelijk. Alleen bent u vaak wel aangewezen op particuliere ‘gelduitleners’ of kleineree kredietverstrekkers. In dat laatste geval is het altijd oppassen geblazen, want waar kunt u terecht voor een betrouwbare minilening?

Minilening
Hebt u maar een klein geldbedrag nodig? Een minilening kunt u al afsluiten vanaf €100,- tot meestal een bedrag van €750,- (maximaal). Het geld moet u binnen een maand weer terugbetalen, inclusief een extra vergoeding. Ook hiervoor geldt: Een negatief BKR is geen probleem, als u maar aan de andere voorwaarden voldoet!

Het BKR
Hebt u een betalingsachterstand? Dan geeft de betreffende bank of kredietverstrekker dit altijd door aan het BKR (Bureau Krediet Registratie). Zij noteren de achterstand. Dit noemen we ook wel een ‘codering’. Een codering is voor alle kredietverstrekkers of banken, bij wie u in het vervolg een leningaanvraag indient, inzichtelijk. Beschikken ze over een AFM-vergunning en zijn ze als deelnemer bij het BKR ingeschreven, dan zullen ze vooraf een BKR-toetsing doen. De kans is groot dat men uw leningaanvraag niet accepteert als u 1 of meerdere BKR-coderingen hebt.

Dan maar iets duurder lenen?
Geld lenen met negatieve BKR kan in bepaalde gevallen wél via een reguliere kredietverstrekker, met een AFM- vergunning. Sommige verstrekkers van leningen vinden het oneerlijk dat mensen nooit meer geld kunnen lenen, doordat ze misschien maar een enkele keer te laat zijn geweest met terugbetalen van een lening. Zij doen bewust geen controle naar uw verleden omdat ze een ieder dezelfde kans gunnen. Daar staat tegenover dat u flink wat meer rente moet betalen én dat u volledige openheid van zaken moet geven m.b.t. uw inkomen, vaste lasten en verdere financiële situatie.