Diverse tips waar u niet eerder van hoorde

 1. Leen alleen wanneer het nodig is, doe verstandig

  Dit lijkt misschien wel een dooddoener, maar reken er maar op dat u hierdoor bewuster omgaat met uw financiën. Immers, leningen afsluiten kost u alleen maar geld. U moet rente betalen over het geleende bedrag en dit kan al gauw, wanneer u veel leent, oplopen tot flinke extra kosten op de langere termijn. Wij vertellen mensen vaak dat zij op het eind van de looptijd, als alles afbetaald is, eens alle extra gemaakte kosten bij elkaar moeten optellen. Pas dan merkt men vaak op dat het eigenlijk verloren vermogen is wat is uitgegeven in al die jaren. Leent u dus verstandig en koop niet zomaar even luxe-artikelen van uw geldlening terwijl dit vaak ook niet eens noodzakelijk is.

 2. Vergelijken is een must!

  Er zijn talloze vergelijkingssites waarop u gratis en ten alle tijde uw leningen kunt vergelijken. Maak hier dan ook gebruik van. En vraag toch tenminste wel een tiental offertes op voordat u een beslissing neemt. Op deze websites is het meestal mogelijk om te vergelijken op rente, aanbieder, looptijd en natuurlijk ook het soort lening.

 3. Geen tussenpersonen inschakelen is slim

  Het is slim om eens te proberen om zonder de tussenkomst van een derde persoon een geldlening af te sluiten. Tussenpersonen hebben er natuurlijk alle baat bij dat u via hen iets afsluit. Mocht u dat doen, dan ontvangen zij provisie. Eigenlijk bent u degene die hen betaald. Uiteindelijk maakt u dus meer kosten. Zou het niet slim zijn om gewoon alles direct bij de bank zelf af te sluiten? U kunt dan vaak onderhandelen over de rente en bent op deze manier veel minder duur uit.

 4. Oversluiten zodat u goedkoper leent

  Hebt u meerdere geldleningen ooit afgesloten? Misschien hebt u een hypotheek, staat u rood bij de bank en hebt u een woonhuiskrediet ooit afgesloten.
  Kunt u, ondanks uw huidige schulden nog extra geld lenen, dan is het ten zeerste aan te raden om te proberen al uw schulden onder te brengen bij een bank. Meestal kunt u dan gunstige afspraken maken, zodat u goedkoper uit bent.