Geld lenen zonder bank, of beter gezegd: zonder tussenkomst van een bank, is een beetje een opkomende trend. In veel gevallen kiezen leners voor deze optie omdat ze daarmee aanzienlijk veel geld besparen. Wilt u voor een geldlening niet afhankelijk zijn van een bank, dan zijn er in hoofdzaak drie opties:

  • Leen geld van vrienden of familie
  • Ga particulier lenen
  • Maak gebruik van een kredietbeurs op het internet

Kredietbeurs
Wilt u geld lenen maar dan zonder bij een bank aan te kloppen? Bekijk dan of het voor u mogelijk is om middels een kredietbeurs op het internet een geldlening af te sluiten. Deze geldleningen worden doorgaans door privépersonen (particulieren) aangeboden maar ook wel gewoon door reguliere kredietverstrekkers. In vrijwel alle gevallen leent u geld, zonder dat u daarover rente moet betalen. Meestal voldoet een eenmalige vaste vergoeding al. Waarom lenen particulieren u geld? Zij kunnen dit geld toch ook beleggen, of op een spaarrekening zetten en daar rente over verdienen? Dat kan, maar bedenkt u zich dat de huidige spaarrentes niet meer zo rendabel zijn. En beleggen is vaak te risicovol. Door geld uit te lenen, zijn de verdiensten zeker. Kredietverstrekkers die meedoen aan kredietbeurzen, kunnen zelf bepalen voor welke rente zij een geldlening aanbieden.

Particulier lenen
In feite zijn deze particuliere leningen te vergelijken met die van de kredietbeurs, waarvoor u zich via internet kunt inschrijven. Alleen worden deze leningen doorgaans via advertentiesites aangeboden. De geldschieter is bijna altijd een particulier, die soms zelf geld leent en dit weer ‘uitleent’ aan iemand die geen lening kan afsluiten via de bank. Vaak vanwege een Negatief BKR, of omdat er geen vast inkomen is. Let wel op: dit soort leningen zijn meestal erg duur. Ook moet u altijd nagaan of de persoon waar u zaken mee doet wel te goeder trouw is. Check vooraf altijd de historie van een dergelijke geldschieter.

Onderhands geld lenen
Een (meestal) goedkope en veilige manier van geld lenen zonder bank, is onderhands lenen. Leen geld van een vriend of een familielid. Zet alle afspraken duidelijk op papier. Laat dit desnoods controleren of vastleggen bij een notaris!