Bent u werkloos en hebt u daarom geen inkomen? Wat is het dan, vermits u geen spaargeld hebt, lastig om rond te kunnen komen. Dat herkent u vast. Want wat als er plotseling een belangrijk apparaat in uw huishouden het begeeft? Of wanneer u een andere incidentele, grote uitgave moet doen en u hebt het geld niet? Geld lenen zonder inkomen via een bank is dan meestal niet mogelijk. De eisen zijn vooralsnog altijd hetzelfde: U moet een vast inkomen hebben en minimaal een jaarcontract. ‘Dagloners’ (uitzendkrachten) hoeven al helemaal niet te rekenen op een lening. We willen u daarom met dit artikel enkele alternatieve vormen van geld lenen aanbieden.

De gemeentelijke kredietbank
Een mogelijkheid die u o.a. hebt om geld te lenen zonder een vast inkomen, is aankloppen in uw eigen gemeente bij de ‘gemeentelijke kredietbank’. Vrijwel elke gemeente heeft een dergelijke faciliteit. Zij kunnen leningen aanbieden, tegen een geringe rente en met andere voorwaarden, aan inwoners die geen inkomen hebben of een laag inkomen. Meestal kunnen deze mensen niet via reguliere kredietverstrekkers aan geld komen.

Geld lenen bij particuliere aanbieders
U kunt ook aankloppen bij particuliere leningaanbieders. Dit zijn kleine bedrijven of personen die zelf geld lenen via een bank, en deze weer ‘doorverkopen’ aan mensen zoals u. Een aanbieding kan soms te mooi lijken om waar te zijn. Het is daarom belangrijk dat u altijd oplet, wanneer u met een dergelijk persoon of bedrijf in zee gaat. Soms bieden (niet altijd) deze mensen leningen aan, tegen ongunstige voorwaarden voor de lener.

Pas op met lenen via particulieren

  • Check altijd of de instantie of privépersoon over de juiste vergunningen beschikt. Deze kunt u vinden op de website van het AFM (afm.nl).
  • Daarnaast is het raadzaam om op het internet te zoeken naar de NAW-gegevens van deze persoon of dit bedrijf. Gebruik een zoekmachine om zoveel mogelijk informatie te achterhalen.
  • Ga nauwkeurig te werk en probeer te achterhalen wat de ervaringen zijn van mensen die zaken hebben gedaan met deze partij.

Flitslening
Geld lenen zonder inkomen kan ook met een z.g. flitslening of minikrediet.