Wie op zoek gaat naar een manier om extra bestedingsruimte te vinden, vraagt zich natuurlijk als eerste af: “hoeveel geld kan ik lenen?”. Meestal hebben mensen vooraf al een goed idee welk leenbedrag ze nodig denken te hebben. Vooral wanneer het bedrag uitgegeven dient te worden aan nieuwe zaken, zoals aan een gloednieuwe auto of een verbouwing aan de woning, is dit vaak wel duidelijk. Men kan immers zo een offerte opvragen en anders zijn de prijzen of kosten op een andere manier wel gemakkelijk te vinden. Dit is allemaal natuurlijk geen enkel probleem. Het is echter moeilijker om zo 1-2-3 vast te laten stellen hoe hoog het geldbedrag is wat overgemaakt kan worden. Hieronder proberen wij u enkele handvatten te geven, zodat u straks weet waar u op letten moet en waar u rekening mee kunt houden.

Zelf het leenbedrag gaan berekenen

Wanneer u ook maar even zoekt in bijvoorbeeld Google op “hoeveel kan ik lenen“, komt u tal van websites tegen waarop u zelf kunt gaan berekenen hoe hoog het te lenen bedrag in uw situatie is wat u kunt verwachten. Voorkeur gaat toch wel uit naar de grotere instanties. Op de websites van de Nederlandse banken staat bijna altijd wel een ‘rekentool’, waarop u uw persoonlijke situatie moet invoeren. Wanneer u alles eerlijk hebt ingevoerd, ziet u direct de uitkomst. Dat bedrag, zo ongeveer, is het geldbedrag wat u waarschijnlijk bij alle andere kredietverstrekkers en bemiddelaars ook kunt verwachten.

In gesprek gaan met een bemiddelaar verstandig?

Het kan ook heel erg zinvol zijn om gewoon eens, in uw eigen woonplaats bijvoorbeeld of in de nabije omgeving, een afspraak te maken met een bemiddelaar in kredieten en leningen. Vraagt u niet maar een gesprek aan met maar een kantoor. Nee. Maak een afspraak met zoveel mogelijk organisaties en vergelijk de uitkomsten hiervan met elkaar. Bovendien zijn deze mensen helemaal thuis in het wereldje en kunnen ze ook ook nog eens goed adviseren.

Onderhandelen over de rente

Zo zijn er veel bemiddelaars die alleen zaken doen met dezelfde bank. Door meerdere gesprekken te voeren met verschillende kantoren, komt u erachter welke lening voor u het meest geschikt is en bij wie u een gunstige rente kunt vastleggen. Kijkt u ook in de toekomst. Soms is het verstandig om voor een langere periode, afhankelijk van hoe hoog de lening is, de rente vast te leggen. Ook dit soort zaken kunt u in alle rust overleggen.

Voorbereiden op lening aanvragen

Vaak stellen mensen allereerst de volgende vraag, als ze geld willen lenen: “Hoeveel geld kan ik lenen?” De vraag zozeer is niet eens vreemd. Maar de volgende vragen zijn eveneens belangrijk en deze zou u zichzelf ook zeker moeten stellen. Want banken en kredietverstrekkers hebben deze gegevens nodig, eer ze een lening gaan verstrekken.

Vragen die banken u stellen:

 • Wat is uw bruto maandinkomen?
 • Hebt u een vast contract?
 • Hebt u een partner?
 • Hebt u momenteel kinderen die jonger zijn dan 21 jaar?
 • Wat is uw woonsituatie (koopwoning/huurwoning/inwonend)?
 • Wat zijn uw maandelijkse woonlasten?
 • Hebt u momenteel leningen en wat zijn de kosten van deze huidige leningen?

Uitgangspunten van de bank
Een bank of kredietverstrekker beslist uiteindelijk of u in aanmerking komt voor een lening. De uitgangspunten zijn:

 1. Men maakt een indicatie van het maximaal te lenen geldbedrag. Uiteraard kunt u aan deze indicatie geen rechten ontlenen.
 2. Uiteindelijk komt de uitslag tot stand dankzij de gegevens die u hebt aangeleverd. Als u online een verzoek hebt gedaan, dan kan het zijn dat niet alle vragen door de bank of kredietverstrekker gesteld worden. Het is mogelijk dat daarom het uiteindelijke geldbedrag, dat u kunt lenen, lager of juist hoger uitpakt.
 3. Elke berekeningstool gaat er vanuit dat u minimaal achttien jaar oud bent en (meestal) niet ouder dan zeventig jaar. Sommige banken lenen zelfs niet vanaf 69 jaar.
 4. Vaak wordt ook gevraagd naar het totaalinkomen of verzamelinkomen. Dat betekent dat u dan ook het inkomen van uw partner mee mag laten berekenen. Doet u dat, dan houdt dat ook in dat uw partner medeverantwoordelijk is voor de lening.

Hoeveel geld kan ik lenen?
Om er direct achter te komen hoeveel u kunt lenen, kunt u gebruikmaken van ‘tools’ op de websites van banken of kredietverstrekkers. Dit zijn rekentools, waarbij u vaak gevraagd wordt om aanvullende gegevens in te voeren. Zie: “vragen die banken u stellen”. Vul alle informatie eerlijk in. Mocht een bank uw aanvraag beoordelen, dan zal u gevraagd worden om diverse bewijsstukken aan te leveren.

мейуапомбре на губах как сделатьсотейникworld of tanks чит на золото серебро и опытst petersburg fl weather decemberrussia cathedral