Leen simulators

In principe kunt u direct zelf bepalen hoeveel u kunt lenen. Als u gebruik maakt van een leen simulator, dan kunt u heel precies berekenen hoeveel geld u kunt lenen in uw persoonlijke situatie. Een leen simulator is in feite niets minder dan een voorgeprogrammeerde rekenmachine. Er worden u enkele vragen gesteld en op basis van uw eerlijke antwoorden, berekent de rekenmodule wat uw maximaal te lenen geldbedrag kan zijn. Natuurlijk is dit een indicatie en kan het in werkelijkheid zijn dat u iets minder geld kunt lenen, of juist meer. Vragen die o.a. worden gesteld en waarmee de hoogte van uw lening wordt bepaald zijn meestal:

  • Uw netto maandinkomen
  • Eventuele netto maandinkomsten van uw partner
  • De hoogte van uw maandlasten
  • Uw gewenste leenbedrag
  • Het doel van uw lening
  • Uw huidige woonsituatie
  • Of er sprake is van een achterstandsmelding (BKR)
  • Of uw een winstuitkering danwel een dertiende maand krijgt
  • Moet u kostgeld of huur betalen?

Waar kan ik zulke lening simulators vinden?

Op websites van de bekende banken kunt u deze calculators vinden. Ook kredietverstrekkers hebben meestal zelf zo’n rekenmodule online staan. Misschien is het ook raadzaam om eens bij verschillende banken of kredietverstrekkers uw gegevens in te vullen en naar de uitkomst hiervan te kijken. Op deze wijze kunt u de uitkomsten met elkaar gaan vergelijken, zodat u misschien zelfs wel goedkoper uit bent.

Heb u elders nog lopende leningen openstaan?

Wij zijn tot de ontdekking gekomen dat er niet altijd wordt gevraagd of u ook lopende leningen hebt. In zo’n geval kan de uitkomst namelijk nogal eens veranderen. Wanneer u op dit moment nog een lening aan het afbetalen bent is de kans aanwezig dat u, wanneer u een aanvraag indient nadat de simulator heeft aangegeven dat u een lening kunt aanvragen, toch nog geweigerd wordt.

Wat u nog meer weten moet

Hebt u achterstanden of zelfs een BKR registratie? Dan kunt u helaas, tenzij u een minilening of een klein krediet aanvraagt, niet op een normale wijze geld lenen. Voor banken en financiële instellingen is het risico gewoonweg te groot om te nemen. Een zoektocht naar een geldlening is dan verspilde tijd. Ook is uw leeftijd van belang. Bij de meeste banken of verstrekkers van geld is de minimale leeftijd voor het aanvragen van een lening achtien jaar. Bijzonder is het ook dat u, wanneer u de zeventig bent gepaseerd, meestal geen nieuwe geldlening meer kunt afsluiten. Ondanks dat consumenten steeds gezonder en ouder worden, is het risico kennelijk nog te groot.