Een aantal jaren geleden was het nog heel normaal om dure producten te kopen op afbetaling.
Veel consumenten gaven geld uit terwijl ze dit eigenlijk niet eens hadden. Oftewel: “Kopen op de pof”. Inmiddels komt men hier nu op terug. Het bleek allemaal toch te mooi om waar te zijn; consumenten gewoon meer uit dan dat er binnenkwam en toen het bleek dat ons land in een recessie belandde (en het leven duurder werd) werd kopen op afbetaling door veel bedrijven stopgezet. Het risico was te groot terwijl het leed al was geschiedt.

Torenhoge rentes zorgen voor problemen

De Consumentenbond waarschuwde eerder al de Nederlandse consument. De rentes op het soort krediet dat men afsluit voor de aanschaf van producten is vaak zo hoog, dat producten al snel twee keer zo duur worden indien de kredieten niet snel worden afbetaald. Vaak bedraagt de rente minimaal vijftien procent maar niet zelden is deze nog hoger, soms tot wel twintig procent. Wil je iets graag kopen maar heb je het geld er op dit moment niet voor? Koop het dan niet! Laat je vooral niet verleiden door zoete praatjes van de verkoper.

In welke gevallen wel op afbetaling kopen?

Als je telefoon kapot gaat, dan moet je soms wel op afbetaling kopen en een lening afsluiten voor een nieuwe telefoon. Soms zijn er ook mooie aanbiedingen, dat je zo’n kans niet aan je voorbij wilt laten gaan. Misschien is er oude apparatuur in uw huis kapot gegaan en moet u dit vroeg of laat toch vervangen. Heb je het geld even niet voorhanden maar verwacht je binnen een maand dit product te kunnen afbetalen? Op afbetaling kopen kan in dit geval nuttig zijn. Vooral wanneer het echt een goede aanbieding betreft die alleen in deze maand geldig is. Gaat u wel goed na hoeveel extra geld u kwijt bent doordat u een afbetalingsregeling treft met het bedrijf. Bereken vervolgens of u nog steeds geld bespaard, nu het product in de aanbieding is min natuurlijk de kosten voor het krediet dat u afsluit.

BKR

Wilt u toch producten kopen die u afbetaald middels een krediet? Beseft u zich dan terdege dat u vooral geen achterstanden moet oplopen. Een achterstand van twee maande of meer wordt namelijk gemeld bij het Bureau Krediet Registratie. Dat is wel het laatste dat u wilt. Toch? Misschien is het gewoon verstandiger om met behulp van vrienden of familie aan wat geld te komen. Maak hierbij natuurlijk wel altijd goede afspraken, ook over de eventuele rente.

Andere lening mogelijkheden?

De meest populaire lening onder consumenten is de persoonlijke lening. Deze geldlening is voor vrijwel elke grotere uitgave en investering af te sluiten. Vermits u kunt aantonen dat het leenbedrag ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor het doel dat u hebt opgegeven. Uiteraard moet het een verstandige investering zijn, anders zal de bank of de tussenpersoon niet akkoord gaan met de aanvraag. Voordat u de geldlening daadwerkelijk gaat afsluiten worden de looptijd, de rente en vervolgens de maandlasten op papier gezet.

Het grote voordeel voor u is dat u dan exact weet hoeveel de geldlening u maandelijks kost. Het is u direct duidelijk hoeveel tijd er overheen gaat voordat het totale leenbedrag weer is afbetaald. Dit is van te voren al inzichtelijk voor u, aangezien er geen variabele rente maar een vaste rente wordt vastgelegd. Dit is tevens een belangrijk kenmerk van de persoonlijke lening. Meestal wordt, nadat u de lening hebt afgesloten, meteen het totale leenbedrag gestort op uw eigen bankrekening. Vervolgens zult u elke maand een vast bedrag moeten aflossen. Gaan de rentes tussentijds omhoog? Dan hebt u geluk. U heeft immers van te voren een vast rentebedrag afgesproken en leent in dit geval tegen een gunstig tarief. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat u minder geluk kunt hebben. Daarom is het verstandig om de rentetarieven in de gaten te houden, alvorens u een geldlening afsluit.

Samengevat

De belangrijkste kenmerken: U ontvangt eenmalig een vast bedrag. U betaalt elke maand een vast geldbedrag terug. Dit  betekent automatisch dat de looptijd van de persoonlijke lening ook is vastgelegd. De rente is niet variabel (de rente staat vast).

Nader uitgelegd

Stel, u koopt een caravan. Wanneer u een persoonlijke geldlening afsluit is het altijd duidelijk wat de looptijd zal zijn. Aangezien de caravan natuurlijk geen eeuwig leven heeft en vroeg of laat afgeschreven zal zijn, is het verstandig om de looptijd van het leenbedrag af te stemmen op de levensduur van de caravan. Anders zou het wel eens zo kunnen zijn dat u uw lening nog aan het afbetalen bent, terwijl uw caravan al lang en breed is afgeschreven.

Voor-en nadelen van deze leenvorm

Direct na uw aanvraag krijgt u het leenbedrag op uw eigen rekening gestort. De vaste rente kan zowel voor-als nadelen hebben. Minder flexibiliteit (niet doorlopend geld kunnen opnemen en aflossen wanneer u dat wenst) maar daarnaast echter wel weer duidelijkheid over de duur van de looptijd. Meestal kunt u niet boetevrij aflossen, wat bij het doorlopend krediet wel altijd mogelijk is.

Een vorm van consumptief krediet

De persoonlijke lening is feitelijk een consumptief krediet. Of een vorm daarvan. Dit krediet kenmerkt zich door zijn eenvoud en duidelijkheid. U behoudt het overzicht in uw financiën omdat u precies weet wat de kosten maandelijks zijn en hoe lang u nog bezig bent met het aflossen.
Op onze website kunt u ook informatie lezen over alle andere bekende leenvormen. Sluit nooit zomaar een lening af. U leent geld en moet over voldoende inkomsten beschikken om uw verplichtingen te kunnen nakomen.