Geld lenen voor verbouwing? Het is natuurlijk het meest ideaal wanneer u zelf het geld daarvoor op uw spaarrekening hebt staan. Maar het is ook niet zo gek om geld te lenen voor een renovatie of opknapbeurt. Want u krijgt er veel woongenot voor terug en de waarde van uw woning zal meestal toenemen. Meestal is het kopen van een nieuw huis nog duurder dan een bestaand huis verbouwen. Op deze pagina informeren we u over de financieringen die woningbezitters kunnen afsluiten om een verbouwing te bekostigen, de bijkomende kosten en de fiscale voordelen.

Financiering verbouwing met extra hypotheek

Het meest voor de hand liggend is om een tweede hypotheek af te sluiten om uw woning te moderniseren dan wel te verbouwen. Het grote voordeel van een 2e hypotheek afsluiten kunt u vooral vinden op fiscaal gebied; deze hypotheekrente kunt u namelijk vrijwel altijd in de belastingaangifte aftrekken. Echter hebt u alleen hypotheekrentevoordeel indien u een z.g. lineaire- of annu√Įteitenhypotheek afsluit. U hebt dan maximaal dertig jaar de tijd om deze af te lossen.

Bijkomende kosten verbouwingshypotheek

Het meest voordelig leent u geld voor een verbouwing wanneer u de tweede hypotheek onderbrengt bij uw huidige hypotheekaanbieder. Waarom dat het geval is? Indien u deze extra geldlening bij een nieuwe aanbieder stalt, dan betaalt u daarvoor o.a. advieskosten en bijkomende kosten zoals taxatiekosten en de kosten voor de notaris. De hypotheekverstrekker eist namelijk vrijwel altijd dat u uw huidige hypotheek ook bij hem onderbrengt.

Lenen voor verbouwing met een persoonlijke lening

Hebt u de mogelijkheid om versneld een lening af te lossen? Dan is het verstandig om geen hypotheek af te sluiten maar een persoonlijke lening. Het voordeel daarvan is dat u weinig extra kosten maakt bij het afsluiten daarvan. U betaalt geen notaris- en advieskosten. Daarbij moet wel gezegd worden dat de persoonlijke leningrentes hoger zijn dan de gemiddelde hypotheekrentes, maar de totale onkosten voor u zijn significant lager wanneer u een persoonlijke geldlening afsluit. Daarbij is de rente veelal fiscaal aftrekbaar.

Verbouwen heeft gevolgen voor WOZ-waarde:

Zorg ervoor dat u voldoende informatie kunt overleggen bij uw aanvraag. De aanbieder let o.a. op de hoogte van uw inkomen, uw huidige woonlasten en werksituatie. Vraag geen persoonlijke lening voor een verbouwing aan indien u een onzekere toekomst tegemoet gaat met betrekking tot werk en inkomen. Daarnaast zal uw woning, nadat het gerenoveerd of verbouwd is, waarschijnlijk meer waard zijn. Dit heeft consequenties voor de WOZ-waarde.

Andere mogelijkheden om verbouwingen te financieren: