Soms komt men in een situatie terecht waarin het verstandiger is om geen eigen spaargeld aan te spreken voor een grote uitgave. Een uitgave zoals het kopen van een nieuwe auto, een mooie uitbouw aan uw woning of voor de aanschaf van minder dure goederen zoals een koelkast of een wasmachine. Met de aanvraag van een persoonlijke lening kunt u tal van investeringen doen.

Meer uitleg over de lening

Deze geldlening heeft overeenkomsten met dat van het doorlopend krediet, overigens nog steeds een van de meest aangevraagde en bekende leningen in Nederland. In feite is een persoonlijke lening ook gewoon een vorm van krediet. Het verschil met het doorlopend krediet zit hem met name hierin: het uit te lenen geldbedrag wordt in een keer uitbetaald op uw rekening en u moet het bedrag in termijnen weer gaan terugbetalen . Terwijl bij de meeste andere kredietvormen er geen vaste looptijd is. Dit betekent dan ook dat u in feite vrij bent om te bepalen wanneer u aflost. Het betekent echter ook dat het, over het algemeen, een vrij dure vorm van lenen is. Omdat u rente blijft betalen over het bedrag dat u nog niet terugbetaald hebt.

Looptijd en rente

Bij de persoonlijke lening wordt altijd de looptijd maar ook de rente van te voren vastgelegd.  Tijdens deze looptijd staan de afspraken vast en kunnen deze nooit en te nimmer eventueel worden gewijzigd. Eenmaal alles weer terugbetaald? Dan kunt u niet, zoals bij het doorlopend krediet dus wel kan, het weer opnieuw opnemen. Afgelost is afgelost.

De hoogte van de rente

Hoeveel rente u moet betalen is natuurlijk afhankelijk van de aanbieder bij wie u de aanvraag indient. Wel moet worden verteld dat de rente aanmerkelijk hoger  is dan bijvoorbeeld de rente bij een hypotheek. Geld lenen met deze geldlening is aan de andere kant weer voordeliger dan bij het doorlopend krediet.

Toetsing bij het BKR

Bij de aanvraag wordt gekeken of u wel kunt voldoen aan de voorwaarden van de leningverstrekker. Kunt u alles wel volgens afspraak en binnen een bepaalde periode terugbetalen? De leningverstrekker zal moeten toetsen bij het BKR in hoeverre u uw afspraken in het verleden en in het heden bent nagekomen. Hebt u in het verleden wel eens achterstanden opgelopen met andere leningen, dan is de kans aanwezig dat uw aanvraag niet kan worden geaccepteerd. In dat geval moet u op zoek naar iets anders, bijvoorbeeld een minilening.