Wie wil nou niet voordelig geld lenen? Een lening afsluiten kost altijd geld. Maar er zijn manieren om de kosten te drukken. In dit artikel bespreken we een viertal mogelijkheden. We informeren niet tot in detail elke mogelijkheid. Want we gaan er vanuit dat u zelf ook wel het een en ander kunt uitpluizen.

Belasting
Hebt u eraan gedacht dat een lening misschien deels ook fiscaal aftrekbaar is van de belasting? Door te lenen verlaagd u als het ware uw eigen vermogen. In box 3 zijn ook consumptieve leningen daarom, de rente dan, deels aftrekbaar van de belasting. Hebt u twijfels, wat in uw persoonlijke situatie kan of mogelijk is? Dan is het aan te raden een deskundige hierover te informeren.

Geld lenen als de rente laag is
Dit is de meest aantrekkelijke manier van lenen voor u. Een lening aanvragen wanneer de rente laag staat. Doorgaans betaalt u elke maand een deel van de geldlening plus rente terug. Heeft uw lening een lange looptijd, dan kan het rentebedrag aardig oplopen! Een hypotheek heeft bijvoorbeeld een lange looptijd. In de praktijk betekent dit meestal dat een huis in feite twee keer zoveel kost.

Lenen in het buitenland
Voordelig geld lenen in het buitenland behoort tot de opties. Zo kunt u als Nederlander leningen afsluiten in België of in Duitsland. De procedures duren minder lang en dit houdt de kosten lager. Ook worden er minder overbodige eisen gesteld. Daarnaast kunt u momenteel lenen tegen een gunstiger rente.

Onderhandse lening afsluiten
Soms gooit een BKR-registratie roet in het eten, of verdiend u te weinig om te kunnen lenen. Dan is een onderhandse lening wellicht een idee. Via vrienden of familie kunt u wellicht een lening afsluiten. U kunt dan zelf afspraken maken over de looptijd van de geldlening, de hoogte van de rente en zo zijn er nog veel andere zaken die misschien soepel te regelen zijn.